Bahan-bahan ( 8-9 inchi )
- 100gm Serbuk Koko*
- 250gm Gula Kastor * 1 tin Susu Isian Cair*
- 200gm Minyak Masak Sayuran*
- 250gm Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150gm Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
- 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
- Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
- Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.
Bahan-Bahan
- 150gm cooking chocolate
- 1/4 cawan susu cair
- 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
- Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
- Padamkan api dan.kacau hingga choc cair.
- Masukkan.minyak dan kacau.
- Biarkan seketika baru dicurah atas kek
No comments:
Post a Comment